Ako pestovať wasabi? Pikantná rastlina je nabitá chuťou a zdravím

Ako pestovať wasabi? Pikantná rastlina je nabitá chuťou a zdravím

Wasabi k sushi, wasabi na čipsoch či arašidy obalené cestíčkom s wasabi. Za zelenou farbou pochúťok od výmyslu sveta stojí wasabi, takzvaný japonský chren. Ako ho pestovať v našich podmienkach? My vám ho predstavíme z jeho pestovateľskej stránky.

Wasabi: Prírodné antibiotikum a životabudič

Za zmienku stoja preukázateľné účinky na ľudské zdravie. V Japonsku sa wasabi už po stáročia využíva ako prírodné antibiotikum, ktoré potláča rast niektorých baktérií, kvasiniek a plesní. Rad výskumov navyše potvrdil, že obsiahnuté látky posilňujú imunitný systém a pôsobia ako silný antioxidant, ale sú tiež účinné pri prevencii rôznych druhov rakoviny a spomaľujú alebo zastavujú toxické účinky pri klasickej liečbe rakoviny chemoterapiou.

Wasabi/Zdroj: Shutterstock
Wasabi/Zdroj: Shutterstock

Pestovanie wasabi – zo sadeníc alebo semien?

V posledných rokoch sú už sadenice bežne dostupné. Zohnať sa dajú na trhoch, v záhradníctvach aj na rôznych e-shopoch. Vypestovať si ho ale môžete aj sami doma zo semienok. Zohnať ich býva bohužiaľ pomerne ťažké, musia byť totiž skladované vo vlhkom prostredí. Akonáhle vyschnú, spravidla už nenaklíčia.

Prečítajte si tiež: Ako sa starať o CHREN v lete – Nezničte si úrodu TOUTO chybou!

Vysievajte ich doma v druhej polovici jesene

Wasabi potrebuje celú zimu, aby si vytvorilo životaschopné korene. Semienka udržujte po ich zakúpení vo vlhku a zasaďte ich do 48 hodín. Večer pred vlastným výsevom ich dajte do malej misky a zalejte destilovanou vodou. Počas noci napučia, obal semienka pôsobením vody zmäkne a neskôr ľahšie naklíči.

Vysievajte ich vo vzdialenosti 2,5 až 5 centimetrov od seba. Každé semienko ľahko vtlačte do pôdy, ktorú udržujte dostatočne vlhkú. Mladé rastlinky veľmi rýchlo povädnú, ak nie sú pravidelne zalievané. Pozor ale na preliatie. Sú totiž veľmi náchylné na plesne a choroby. Pôdu aj klíčiace rastlinky preto zavlažujte rozprašovačom alebo jemným “pokvapkaním” raz či viackrát denne.

Wasabi/Zdroj: Shutterstock
Wasabi/Zdroj: Shutterstock

Kedy budete žať?

Vo voľnej prírode Japonska sa rastlinka vyskytuje skôr v chladnejších hornatých oblastiach, nájsť ju môžete v podraste stromov a kríkov predovšetkým pozdĺž brehov potokov a riečok. Miluje totiž vlhko. Porastie ale aj v našich podmienkach a pestovanie nie je ani príliš náročné. Pretože je však rastlinka mrazu odolná len do cca -12 °C, je lepšie umiestniť ju do prenosnej nádoby, ktorú na zimu ľahko presuniete do krytých nevykurovaných priestorov. Zvoľte priestrannú nádobu, aby malo wasabi možnosť dostatočne sa rozrásť. Tú potom umiestnite na tienisté miesto, priame slnko japonskému chrenu totiž príliš neprospieva.

Prečítajte si tiež: Ako pestovať BAZALKU? Dá sa to celoročne! Toto sú spôsoby

Substrát voľte humózny, výživný a udržujte ho neustále vlhký. Nebojte sa použiť veľkú a hlavne hlbokú podmisku, v ktorej pokojne môže stále stáť voda. Zálievku neobmedzujte ani v zime. Práve v čase, keď rastlinka nemá príliš svetla a okolitá teplota sa pohybuje okolo 8-12 °C, totiž začne narastať a vytvárať krásne listy.

Pripravte sa však na to, že báječnú chuť svojho vypestovaného wasabi si budete môcť vychutnať najskôr o dva roky. Tak dlho totiž trvá, než dosiahne maximálnu zrelosť a získa plnú chuť. Počas tejto doby wasabi pri správnej starostlivosti dorastie do výšky okolo 60 centimetrov a rozrastie sa do šírky asi pol metra. Korene môžete zožať, keď dosiahnu dĺžku medzi 18 a 20 centimetrov.

Wasabi/Zdroj: Shutterstock
Wasabi/Zdroj: Shutterstock

Rukola wasabi, alebo ak nechcete na úrodu čakať

Ak sa vám nechce tak dlho čakať, alebo skrátka len nemáte pre domáce pestovanie japonského chrenu vhodné podmienky, kúpte si aspoň semienka špeciálnej odrody wasabi rukoly s názvom Diplotaxis erucoides. Jednoročnú bylinu, vysokú 20-30 cm, s nezvyčajne ostrou chuťou japonského chrenu totiž ľahko vypestujete aj v kvetináči na parapete. Jemné listy sa používajú pre dosiahnutie pikantnejšej chute šalátov, a to nielen v ázijskej kuchyni. Povzbudzuje trávenie tučných jedál a je výborné do miešaných vajíčok, nátierok alebo sendvičov.

Prečítajte si tiež: Recept na poctivé feferónkové pesto – účinný v boji proti vírusom