Máte radi pečené gaštany? Vysaďte si gaštan jedlý

Máte radi pečené gaštany? Vysaďte si gaštan jedlý

Vôňa čerstvo pečených jedlých gaštanov je neodolateľná. Nespoliehajte sa na pouličných predajcov pečených gaštanov (a na ich často nekvalitné gaštany, ktoré s obľubou v kelímku zakryjú pár dobrými kusmi). Vypestujte si svoj vlastný gaštan jedlý.

Gaštan jedlý

Zdá sa vám to nereálne, pretože gaštanovník jedlý poznáte ako mohutný strom zo zámockého parku? Samozrejme, ten by sa vám do záhrady asi nezmestil, lenže boli vyšľachtené nové, výrazne menšie odrody, ktoré si môžete pestovať aj u vás na záhrade. Vyšľachtené odrody dosahujú max. 10 metrov a ich plodnosť je pravidelná. Popíšeme si, ako ich pestovať.

Pôvodný dospelý gaštanovník jedlý je strom dorastajúci do výšky medzi dvadsiatimi až tridsiatimi metrami. V minulých dobách sa uplatňoval ako solitérny parkový strom, často sa dá vidieť aj v zámockých záhradách.

Zdá sa vám to nereálne, pretože gaštanovník jedlý poznáte ako mohutný strom zo zámockého parku? Samozrejme, ten by sa vám do záhrady asi nezmestil, lenže boli vyšľachtené nové, výrazne menšie odrody, ktoré si môžete pestovať aj u vás na záhrade. Vyšľachtené odrody dosahujú max. 10 metrov a ich plodnosť je pravidelná. Popíšeme si, ako ich pestovať.
foto: Shutterstock

Gaštanovníky v minulosti a dnes

Kedysi vysádzané stromy mávali kmene až dvojmetrového priemeru, a pretože plodili najskôr po pätnástich rokoch, bolo čakanie na úrodu dosť zdĺhavé.

Dnes kúpite mladé stromčeky v špecializovaných záhradníctvach. Kvitnúť môžu už štvrtým či piatym rokom po výsadbe. Gaštanovník je rastlina jednodomá, samosprašná, ale mal by mať pre istotu druhého opeľovača, aby ste mohli na jeseň žať jedlé gaštany.

Koruny týchto nových odrôd gaštanovníkov sú menej rozložité, stromy dorastajú do výšky desiatich metrov, preto si ich môžete vysadiť aj na záhradu rodinného domu. Plodnosť nastupuje spoľahlivo okolo piateho roku či skôr a zrenie gaštanov je skoršie asi o dva týždne.

Ako pestovať gaštan jedlý
foto: Shutterstock

Osvedčené odrody a tipy na výsadbu

‘Migoule’ je vrúbľovaná odroda gaštanovníka jedlého pôvodom z Francúzska. Má menšiu korunu a začína kvitnúť zhruba o tri týždne skôr ako semenáč, teda v polovici júna, a preto aj skôr dozrieva. Úroda začína v polovici októbra. Plodí už štvrtým rokom, a pokiaľ má k sebe opeľovače (aj semenáče), býva úroda vyššia. Stromčeky sú vhodné na výsadbu do päťsto metrov nadmorskej výšky.

Prečítajte si tiež: Vypestujte si vlastný vianočný stromček

Gaštanovník jedlý má rád slnečnú polohu, uspokojí sa však aj s miernym pritienením. Pôda by mala byť hlbšia, humózna, ak mu pridáte pri výsadbe hrabanku z bukového alebo dubového lístia, urobíte len dobre. Spolu so stromčekom by ste si mali kúpiť prípravok Ectovit, ktorý obsahuje pôdne huby, ktoré gaštanovníky potrebujú pre úspešný rast a vývoj aj v nasledujúcich rokoch (huby sa samé udržia v pôde).

Ako pestovať gaštan jedlý
foto: Shutterstock

Na výsadbe si dajte záležať, oplatí sa to

Ďalšou francúzskou odrodou gaštanovníka jedlého je ‘Marigoula’. Ide o skoršiu odrodu s rýchlejším nástupom plodnosti (obvykle už počas dvoch až troch rokov). Hodí sa do nadmorskej výšky do 600 m n. m., ale pri priaznivej klíme zvládne aj vyššie polohy. Výsadba a pestovanie sa u oboch odrôd zhoduje. Pokiaľ stromčeky kúpite bez pevného koreňového balu, venujte ich výsadbe zvýšenú pozornosť – nešetrite dobrou zeminou, výdatnou zálievkou a ku každému stromčeku pridajte už spomínaný prípravok.

Prečítajte si tiež: Tri okrasné kríky, ktoré urobia parádu a plodia aj výborné ovocie

Treťou odrodou gaštanovníka jedlého je slovenská odroda ‘Marcus’. Geneticky je vhodná do vyšších polôh okolo šesťsto metrov nad morom. Má pomerne veľké plody, s ktorých zberom môžete počítať od piateho roku. Vo vyšších polohách začína plodiť okolo ôsmich rokov. Ako všetky odrody gaštanovníka, aj tieto sa predávajú vo veľkosti stopäťdesiat až dvesto centimetrov, niektoré stromčeky bývajú vo veľkosti sto až stopäťdesiat centimetrov.

Ako pestovať gaštan jedlý
foto: Shutterstock

Prvé roky sú stromčeky chúlostivejšie

Gaštanovníky sú pôvodom z južnej Európy a severnej Afriky, preto v sebe stále majú túžbu po teplejších krajoch. V našich podmienkach prospievajú dobre, len mladé stromčeky je dobré prvé dva až tri roky po výsadbe chrániť pred veľkými mrazmi. Potom sa už o seba postarajú samé a vy si časom môžete pochutnať na plodoch.

Postačí obaliť kmeň bublinkovou fóliou alebo jutou a zakryť koreňový systém vrstvou lístia a čečiny, aby lístie vietor nerozfúkal. Obalený bude lepšie chránený aj pred prudkými zimnými výkyvmi teplôt (v slnečných dňoch) a obal nakoniec poslúži aj ako ochrana pred prudkým jarným slnkom.

Prečítajte si tiež: Ako vypestovať bonsaj?

Gaštan jedlý zo semena

Najkrajšie gaštany z úrody môžete použiť na vypestovanie semenáčov, ktoré vám cca po 10 či 15 rokoch takisto zarodia menšími, ale rovnako chutnými plodmi. Na výsadbu by sa mali dať použiť aj gaštany kúpené v obchode. Pozor na to, že pri sadení kúpených gaštanov treba uložiť gaštan do zeme “poležiačky” tak, aby hrotom mieril nabok. Mladučký semenáčik potrebuje extra ochranu pred mrazmi.

Prečítajte si tiež: Kedy vysadiť slivku? Nastal ideálny čas. Toto je správny postup pre začiatočníkov