Cícer ako druh strukoviny: Aké má prínosy pre zdravie človeka a ako ho pestovať?

Cícer ako druh strukoviny: Aké má prínosy pre zdravie človeka a ako ho pestovať?

Cícer patrí k najrozšírenejším jedlám na Strednom východe a považuje sa aj za hlavnú zložku indickej kuchyne. Je známy tiež pod názvom rímsky hrach. Patrí medzi populárne strukoviny, ktoré boli konzumované už pred 3 500 rokmi pr. n. l. Používanie tejto strukoviny v strave poskytlo celým civilizáciám, ako rozvoj ich kulinárskeho umenia, tak bohaté zdravotné prínosy pre zdravie.

Cícer

Cícer je súčasťou rodiny Fabaceae, typicky rastie najlepšie v subtropickom podnebí, čo vysvetľuje ich popularitu v kuchyni Stredného východu. Cícer rastie ako malý ker až do výšky 60 cm. Kvitne malými červenými a bielymi kvetmi, ktoré sa po odkvitnutí stávajú strukmi, obsahujúcimi cícer. Ak nie sú spotrebované čerstvé, môžu byť vysušené na neskoršie použitie. Pretože cícer nemožno užívať v kapsliach alebo vo forme prášku, väčšina ľudí ich jednoducho začleňuje do stravy prostredníctvom jedál alebo surovej konzumácie.

Podporuje správne stravovanie

Jedným zo stopových prvkov, ktoré sa nachádzajú v cíceri, je horčík. Keď je hladina horčíka v tele nízka, môžete zaznamenať vyčerpanie a letargiu. Naviac u post-menopauzálnych žien môže nedostatok horčíka spôsobiť svalové kŕče. Našťastie, cícer dodáva 84,5% dennej požadovanej hodnoty horčíka. Navyše obsahuje veľa vlákniny a ďalších látok potrebných pre zdravie človeka.

Zdroj železa

Okrem horčíka je železo ďalším významným minerálom, ktorý ovplyvňuje energetickú hladinu a krvný obeh. Bez dostatočného množstva železa v tele nemôže telo optimálne transportovať kyslík, čo znižuje hladinu energie a bráni krvnému obehu. Pretože obsahuje vysoké množstvo železa, dokáže vyriešiť tento problém. To je vhodné najmä pre ženy, ktoré menštruujú, tehotné a rastúce deti, pretože tieto vyžadujú viac železa ako priemerná osoba.

Chudnutie

Cícer môže byť prínosom aj pre zníženie telesnej hmotnosti a kontrolu hladiny cukru v krvi. Cícer má nízky glykemický index, ktorý pomáha vytvárať stabilnú hladinu cukru v krvi. Potraviny s nízkym glykemickým indexom postupne rozkladajú a pomaly uvoľňujú glukózu do krvného obehu. To poskytuje telu stabilné dodávky energie, takže je menej pravdepodobné, že vás bude lákať sladké.

Zdravie srdca

Obsahuje dve významné zložky, o ktorých je známe, že zlepšujú zdravie srdca a cholesterol. Sú to kyselina listová a vláknina. V štúdiách vykonaných lekárskymi výskumníkmi bolo zistené, že jedinci, ktorí konzumovali veľké množstvo vlákniny denne, znížili pravdepodobnosť koronárnych a kardiovaskulárnych srdcových ochorení.

Trávenie

Ako bolo uvedené vyššie, cícer obsahuje tiež veľké množstvo vlákniny. Jedná sa o vlákninu nerozpustnú, čo znamená, že je veľmi zdravá pre hrubé črevo a tráviaci trakt. Vzhľadom k tomu, že vláknina prechádza črevným systémom, produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré dodávajú bunkám črevnej steny energiu, čím sa znižuje riziko výskytu chorôb hrubého čreva, ako je napríklad rakovina hrubého čreva.

Pestovanie cíceru

Aj keď pestovanie cíceru na Slovensku nie je rozšírené, nie je nijako náročné. Veľmi sa podobá pestovaniu ďalších strukovín – napríklad hrachu alebo fazule. Na juhu Slovenska môžete s výsevom začať od začiatku apríla, severnejšie radšej vydržte až ku koncu mesiaca, prípadne počkajte na začiatok mája. Cícer je teplomilný a poškodili by ho už slabé mrazy. Vaša snaha by tak zbytočne vyšla nazmar.

Vysievajte do riadkov vzdialených asi 40 až 50 centimetrov, jednotlivé semienka by mali mať medzi sebou v riadku vzdialenosť okolo 15 centimetrov. Keď vysejete hustejšie, môžete následne pretrhnúť.

Užitočný tip: Ak ste cícer vysiali, no predsa ešte zahlásili mrazy, ochráňte výsev či mladé rastlinky bielou netkanou textíliou.