Domáce provensálske korenie s použitím tymiánu, rozmarýnu a ďalších byliniek

Domáce provensálske korenie s použitím tymiánu, rozmarýnu a ďalších byliniek

Úžasná symfónia vône a chuti, ktorá sa hodí ako k mäsu, tak do šalátov či omáčok – také je provensálske korenie. Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov “provensálske” určuje, že korenie pochádza z Francúzska. Provensálske korenie nie je ani chráneným označením pôvodu, ani konkrétnou bylinkovou zmesou. V podstate každý záhradník, kuchár či predavač na trhu má svoju vlastnú zmes. Použité bylinky často pochádzajú z Balkánu alebo zo severoafrických oblastí.

Čo musí obsahovať základná zmes na provensálske korenie?

Nesmie v nej chýbať tymián, rozmarín, bazalka, oregano a saturejka, pridáva sa tiež majorán, estragón, feniklové semienka, šalvia, petržlenová vňať aj trochu levandule. Spolu tvoria skvelú chuť, nezameniteľnú vôňu a vďaka liečivým schopnostiam jednotlivých byliniek provensálske korenie takisto prospieva zdraviu. Máme pre vás tri recepty, ako si doma korenia namiešať, aj keď v prípade provensálskeho korenia môžete popustiť uzdu svojej fantázii a vytvoriť si svoju vlastnú zmes.

Podľa použitých byliniek má provensálske korenie aj účinky na náš organizmus. Podporuje trávenie, ukľudňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, uvoľňuje hlieny, prečisťuje obličky a močové cesty…

Tymián je prírodné antibiotikum

Tymián obyčajný je skvelým aromatickým korením do polievok, vývarov a dusených pokrmov, omáčok, plniek a šalátov. Ako liečivá bylina pôsobí protizápalovo a antisepticky, je známym prírodným antibiotikom. Tymián pomáha pri liečbe prechladnutia a kašľa, pôsobí proti hnačkám a nadúvaniu a podporuje trávenie. Je účinný pri bolestiach hlavy, úzkosti, nespavosti a depresii.

Oregano zlepšuje náladu

Oregano nachádza využitie v talianskych špecialitách, typické je korenenie pizze a špagiet. Pridáva sa do mletého mäsa a gulášov, rizota, čerstvé je skvelé do šalátov, polievok či omáčok.

Ako liečivka má protizápalové účinky, uľahčuje vykašliavanie a zvyšuje vylučovanie žlče, a tak podporuje trávenie. Pôsobí ako antidepresívum, upokojuje a zlepšuje náladu.

Bazalka podporuje chuť do jedla

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) sa používa do šalátov, pridáva k dusenému mäsu, grilovanej zelenine, do omáčok a polievok. Nezaobíde sa bez nej talianska kuchyňa, používa sa najmä do paradajkových pokrmov, skvele ladí s cesnakom. Bazalka je základom klasického pesta.

Ako liečivá bylina tlmí kŕče, podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, obmedzuje nadúvanie, pomáha pri vylučovaní žlče, upokojuje žalúdok a pôsobí mierne dezinfekčne. Má upokojujúce účinky, uľavuje pri vykašliavaní a dezinfikuje ústnu dutinu.

Rozmarín pomáha tráveniu

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) dodáva pokrmom trpko korenenú chuť, hodí sa k príprave mäsa, najmä jahňacieho, baranieho a teľacieho, hydiny a rýb. Pridáva sa do rajských omáčok, pečených zemiakov, bylinkového masla alebo grilovanej zeleniny.

Rozmarín má dezinfekčné a antiseptické účinky, posilňuje pamäť a sústredenie, upokojuje a mierni nervové vyčerpanie. Pomáha lepšiemu a rýchlejšiemu tráveniu, podporuje detoxikáciu tela.

Saturejka pôsobí proti nadúvaniu

Saturejka záhradná (Satureja hortensis) má výraznú korenistú chuť a môže v pokrmoch nahradiť korenie. Najrozšírenejšie je jej použitie do všetkých strukovinových jedál, hodí sa k mäsu, rybám, do smotanových omáčok, vaječných, zemiakových a zeleninových jedál. Aby bola vôňa a chuť saturejky prirodzená, pridáva sa až na konci varenia.

Jemne aromatická bylina pôsobí proti nadúvaniu, zabraňuje tvorbe plynov v tráviacom trakte, má antiseptické, močopudné a protihnačkové účinky, podporuje chuť do jedla, uľahčuje trávenie.

3 recepty na provensálske korenie

1. Provensálske korenie s feniklom

3 lyžice tymiánu
3 lyžice rozmarínu
3 lyžice saturejky
2 lyžice oregana
1 lyžica bazalky
1 lyžička drvených feniklových semien

2. Provensálske korenie s estragónom

2 lyžice tymiánu
2 lyžice petržlenovej vňate
1 lyžica oregana
1 lyžica majoránky
1 lyžica rozmarínu
1 lyžica estragónu
1 lyžička mletých šalviových listov
1 lyžička drvených feniklových semien
1 lyžička levanduľových kvetov

3. Provensálske korenie s majoránkou

3 lyžice tymiánu
2 lyžice bazalky
2 lyžice rozmarínu
1 lyžica oregana
1 lyžica majoránky
1 lyžica saturejky

Tipy na domácu prípravu provensálskeho korenia

  • S množstvom jednotlivých byliniek môžeme experimentovať rôzne podľa svojej chuti.
  • Zmiešame všetky sušené byliny – pomelieme ich v mlynčeku
  • S množstvom a pomerom jednotlivých byliniek môžeme experimentovať rôzne, a tak si vytvoriť tú najchutnejšiu zmes.
  • Domáce provensálske korenie skladujeme najlepšie v tmavej sklenenej uzatvárateľnej nádobe.