Letná sezóna je tu a ak patríte k zaváraninovým gazdinkám aj Vy, určite si nenecháte ujsť príležitosť naložiť si lahodné uhorky, ktoré sú nielenže veľmi zdravé ale aj obľúbené k prakticky každému slovenskému jedlu.
V tomto článku sa s Vami podelím o recept, ktorý rokmi vyšperkovala moja mamka a do ktorého nepotrebujete žiaden nakladač.
Nálev
Suroviny:
- 1 liter vínneho octu
- 3 litre vody
- 350 g cukru
- 100 g soli
Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkom hrnci a necháme povariť cca 5 minút.
Príprava uhoriek
Uhorky starostlivo roztriedime, podľa veľkosti sú na nakladanie najlepšie malé až stredné. Je dôležité dôkladne ich vyumývať, aby sme sa zbavili ostrých “chĺpkov” a všetkých nečistôt. Ak sú uhorky veľmi zablatené, bude treba na čistenie použiť aj kefku.
Príprava pohárov
Na doplnenie a zvýraznenie chuti uhoriek si na dno každého pohára pripravíme cca 3 kolieska mrkvy, 3 kolieska cibule, 1 kvet kôpru, 5 ks celého čierneho korenia a 5 ks celého nového korenia. Podľa chuti môžete doplniť aj 1-2 kolieska feferónu, strúčik cesnaku a bobkový list.
Ukladanie a sterilizácia uhoriek
Ak máme poháre pripravené, môžeme do nich začať ukladať uhorky. Je dôležité naukladať ich natesno tak, aby v náleve neplávali, avšak nemali by byť príliš stlačené. Zalievame ich horúcim nálevom cca 0,5 – 1 cm od okraja pohára. Podľa možnosti by uhorky mali byť v náleve úplne ponorené.
Zatiahneme viečka a sterilizujeme v zaváraninovom hrnci. Poháre nemusia byť ponorené vo vode úplne, ale viečka by sa mali dotýkať vody. Keď nám voda začne vrieť, stopneme si 15 minút a necháme sterilizovať pri miernom ohni. Voda v hrnci by nemala vrieť príliš silno, stačí, ak mierne bublinkuje.
Po 15 minútach vyberáme poháre, otočíme ich hore dnom, prikryjeme suchou kuchynskou utierkou a necháme pol dňa vychladnúť. A môžeme skladovať.