Ak máte nadúrodu paradajok, určite si túto sezónu nenechajte príležitosť urobiť si vlastný domáci kečup, ktorý sa výborne hodí v podstate ku všetkému (veď povedzme si, kto nemá rád kečup?).
Pre krásnu červenú farbu a sladkastú chuť odporúčame použiť úplne dozreté paradajky a čerstvé suroviny.
Potrebujeme:
- 2 kg paradajok
- 25 dkg jabĺk
- 25 dkg cibule
- 150 ml vody
- 150 ml vínneho octu
- 5 ks celé nové korenie
- 10 ks celé čierne korenie
- 15 dkg cukru
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 2 ks bobkových listov
- štipka škorice
Postup:
Do pripraveného hrnca si naložíme umyté a na polovicu nakrájané zrelé paradajky, očistené jabĺčka aj so šupkou a olúpanú a nahrubo nasekanú cibuľu.
Potom pridáme ocot, cukor a všetky koreniny. Celé kusy korenia môžeme dať aj do osobitného obalu, aby sme ho potom nemuseli loviť z hrncov. Zeleninu varíme do zhustnutia, za občasného miešania, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti paradajok. Občas zamiešame.
Vylovíme obal s korením a zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Kečupovú zmes prepasírujeme cez husté sito a ešte horúci kečup nalejeme do pripravených zaváraninových pohárov. Sterilizujeme asi 20 minút.