Recept na lahodný domáci kečup

Recept na lahodný domáci kečup

Ak máte nadúrodu paradajok, určite si túto sezónu nenechajte príležitosť urobiť si vlastný domáci kečup, ktorý sa výborne hodí v podstate ku všetkému (veď povedzme si, kto nemá rád kečup?).

Pre krásnu červenú farbu a sladkastú chuť odporúčame použiť úplne dozreté paradajky a čerstvé suroviny.

Potrebujeme:

  • 2 kg paradajok
  • 25 dkg jabĺk
  • 25 dkg cibule
  • 150 ml vody
  • 150 ml vínneho octu
  • 5 ks celé nové korenie
  • 10 ks celé čierne korenie
  • 15 dkg cukru
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 2 ks bobkových listov
  • štipka škorice

Postup:

Do pripraveného hrnca si naložíme umyté a na polovicu nakrájané zrelé paradajky, očistené jabĺčka aj so šupkou a olúpanú a nahrubo nasekanú cibuľu.

Potom pridáme ocot, cukor a všetky koreniny. Celé kusy korenia môžeme dať aj do osobitného obalu, aby sme ho potom nemuseli loviť z hrncov. Zeleninu varíme do zhustnutia, za občasného miešania, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti paradajok. Občas zamiešame.

Vylovíme obal s korením a zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Kečupovú zmes prepasírujeme cez husté sito a ešte horúci kečup nalejeme do pripravených zaváraninových pohárov. Sterilizujeme asi 20 minút.