Konečne je tu leto, no pre nás zanietených záhradkárov to znamená aj čas zavárania a spracúvania úrody. Myslím si, že každý z nás miluje pravý domáci ovocný kompót, no zaváranie s kilami cukru tiež nie je prospešné pre naše telo. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa snažia zdravšie žiť, vyskúšajte podstatne zdravšiu metódu zavárania s použitím medu, ktorá navyše dodá Vašim kompótom lahodnú medovú chuť a vôňu – lahodný medovo-čerešňový kompót!
Recept na medovo-čerešňový kompót
Suroviny na zálievku:
- 1,5 – 2 šálky medu (podľa toho, či preferujete menej alebo viac sladký kompót)
- 4 šálky vody
Postup:
Pretriediť čerešne, podľa potreby (a času) ich môžete aj odkôstkovať.
Do čistých zaváraninových pohárov naukladajte čerešne.
Pripravte si medovú zálievku. Zmiešajte med s vodou a zohrievajte na miernom plameni, pokiaľ sa med nerozpustí. Zálievka by nemala silno vrieť, iba mierne bublinkovať!
Čerešne zalejte zálievkou cca 0,5 cm od okraja a poháre zavrite. Viečka poriadne dotiahnite, môžete použiť aj zatvárač na viečka (alebo silného chlapa :).
Poháre naukladajte do zaváraninového hrnca a varte v horúcom vodnom kúpeli 15 minút. Voda by opäť nemala silno vrieť a poháre by mali byť takmer celé zaliate vodou.
Po 15 minútach poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom mieste.
Prajeme dobrú chuť!
Ak vás tento článok na medovo – čerešňový kompót zaujal a máte doma veľké množstvo mäty a neviete čo s ňou, inšpirujte sa v tomto článku: Čo s úrodou mäty? Vyrobte si domáci sirup, tinktúru či olej.