Čo so zelenými paradajkami na záhrade? Určite ich nevyhadzujte, dajú sa využiť

Čo so zelenými paradajkami na záhrade? Určite ich nevyhadzujte, dajú sa využiť

Máte na záhrade zelené paradajky, ktoré však nie a nie dozrieť? Nevadí, rozhodne ich nevyhadzujte, dajú sa totiž ešte využiť. Jednak im môžete trochu pomôcť k dozretiu a jednak z nich môžete pripraviť napríklad výborný kečup alebo čatní. Poďme na to!

Zelené paradajky – vyhodiť? Určite nie!

Paradajky sú citlivé na mráz, takže je potrebné plody zožať skôr, než sa ohlási prvý jesenný mrázik. Lenže ako naložiť so zelenými paradajkami? Bola by škoda ich len tak vyhodiť na kompost. Poradíme, ako zelené paradajky využiť. Možností je hneď niekoľko.

Nechajte plody dozrieť – pomôžu aj jablká

Vyvinuté plody pozbierajte a nechajte ich doma dozrieť. Ak máte parenisko alebo skleník, rozložte v ňom polyetylénovú fóliu a na ňu zelené plody vyskladajte. Postupne vám dozrejú.

Zelené paradajky môžete dať aj do drevenej liesky a odložiť do tepla, kde opäť postupom času sčervenajú. Zožať môžete aj celé rastliny a tie potom zavesiť v teplej a dobre vetranej miestnosti. Nezabudnite ale plody pravidelne kontrolovať a nahnité kúsky ihneď odstráňte.

Využiť môžete tiež fígeľ s jablkami

Dajte ich pár k zeleným paradajkám, jablká obsahujú nepatrné množstvo etylénu, čo urýchľuje dozrievanie.

Pozor na jedy!

Nezrelé paradajky obsahujú vyššiu dávku tomatínu a solanínu, čo sú jedy, ktoré ľudskému telu škodia. Ak z nich ale vyrobíte delikatesy, do ktorých sa pridáva ocot, neblahé účinky jedu minimalizujete. Dojčiace a tehotné ženy by sa však konzumácii akýchkoľvek výrobkov zo zelených paradajok mali radšej úplne vyhnúť.

Prečítajte si tiež: Pestovanie cukety a tekvice: ako sa o ne starať nielen v lete?

Recepty zo zelených paradajok

Kečup zo zelených paradajok

Zelené paradajky sa dajú spracovať do kečupu. Pripravte si tieto suroviny:

  • 1,4 kg zelených paradajok
  • 1/2 kg jabĺk
  • dve cibule
  • 0,2 dcl octu
  • korenie
  • soľ
  • korenie podľa chuti (napr. nové korenie, horčičné semienko a pod.)

Zelené paradajky nakrájajte na kusy, sparte a povarte s 1/2 kg jabĺk a dvoma cibuľkami. Rozmixujte na kašu. Primiešajte pripravenú zálievku z 0,2 dcl octu, korenia, soli, prípadne ďalšieho korenia podľa vašej chuti a priveďte do varu. Povarte a za horúca naplňte do pohárov. Následne ich sterilizujte vo vodnom kúpeli aspoň 20 minút.

Čatní z nezrelých plodov

Budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1 kg zelených paradajok
  • 1 veľkú cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu soli
  • 1 kávovú lyžičku kari
  • 1 kávovú lyžičku mletého zázvoru
  • ½ kávovej lyžičky pálivej papriky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček octu
  • 3 polievkové lyžice opláchnutých hrozienok

Paradajky olúpte a zomeľte v mäsovom mlynčeku zároveň s cibuľou a cesnakom. Pomleté suroviny posypte soľou, kari, zázvorom a paprikou. Do zahustenej masy pridajte cukor, ocot a hrozienka a všetko varte asi 15 minút. Medzitým si pripravte menšie poháre, nahrejte ich a ešte horúce čatní do nich nalejte. Ihneď uzavrite viečkom. Podávajte ako dochucovadlo k studenému mäsu, k rybe a hydine, grilovanému mäsu, k syrom a pod.

Vegetariánsky kaviár zo zelených paradajok

Budete potrebovať:

  • 1 kg zelených paradajok
  • 500 g cibule
  • 500 g mrkvy
  • 12 strúčikov cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 30 ml octu

Zelené paradajky umyte a odstráňte stopky. Paradajky nakrájajte na malé kocky a pomixujte v mixéri na kašu. Do panvice si dajte slnečnicový olej, prilejte paradajkové pyré a povarte 15 minút. Medzitým si očistite cibuľu a mrkvu, nakrájajte na menšie kúsky a takisto dajte do mixéra pomixovať na pyré, pridajte do panvice s paradajkami, dosoľte a oslaďte, nezabudnite na čierne korenie. Celú zmes duste asi 10 minút spolu a odstavte. Už len za stáleho miešania pridajte paradajkový pretlak, mletú papriku a pretlačte strúčiky cesnaku. Všetko dobre premiešajte. Po piatich minútach pridajte ocot a opäť premiešajte.

Zmes nalejte do vysterilizovaných pohárov a uzatvorte. Preklopte ich hore dnom a nechajte ich takto do druhého dňa.

Prajeme dobrú chuť!