Rakytník rešetliakový je jedinečná rastlina. Ponúka také množstvo vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok, ako žiadna iná ovocná drevina, ktorá u nás rastie. Rakytník pomáha udržať celkovú vitalitu, posilňovať prirodzenú obranyschopnosť a bojovať proti nádorom, zvyšuje odolnosť proti vírusovým ochoreniam, stresu a depresiám. Je skvelou prevenciou civilizačných chorôb a vhodný pri detoxikácii. Rakytník má pozitívny vplyv na pokožku.
Drobné žltooranžové až červenooranžové drobné bobuľky dozrievajú práve teraz, a tak vám poradíme, ako ich žať, ako ich usušiť, zmraziť a konzervovať. Prezradíme recepty na domáci rakytníkový olej na posilnenie imunity, tinktúru proti stresu, čaj proti chrípke a nachladnutiu aj skvelý sirup a džem.
Rakytník a jeho liečivé účinky
Rakytník rešetliakový je úžasná liečivá rastlina, ktorú nazývajú aj citrónovník severu. Je až neuveriteľné, že dennú dávku vitamínu C pokryje jediný plod rakytníka. Rakytníkový olej by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Šťava z dužiny má baktericídne účinky. Stimuluje trávenie, pozitívne ovplyvňuje celkovú odolnosť organizmu voči infekciám. Plody sa užívajú pri celkovom oslabení organizmu a pri rekonvalescencii. Odvar z plodov sa aplikuje pri kožných chorobách. Odvar zo semien zasa ako preháňadlo.
3 tipy, ako na zber plodov rakytníka
- Sladko-kyslé žltooranžové až červenooranžové plody rakytníka, veľkosti sú medzi čučoriedkami a višňami, zbierame od augusta do novembra podľa odrody. Môžu sa zbierať aj v zime počas mrazov.
- Pri zbere drobných plodov s krátkou stopkou, ktoré husto obrastajú vetvičky s ostrými tŕňmi, musíme byť veľmi opatrní, aby sme sa nepopichali. Navyše sú mäkké a ľahko ich roztlačíme.
- Najbezpečnejšie je vetvičky rakytníka s plodmi ostrihať, dať do mrazničky a potom zozbierať zmrznuté bobuľky. Avšak aby rastlina dobre prospievala, nemali by sme z nej odstrihnúť nikdy viac ako tretinu vetvičiek. Ak nechceme rakytník strihať, bobuľky zberáme v rukaviciach a použijeme malé nožnice.
Ako plody rakytníka po zbere spracovať
Sušenie
Plody rakytníka sušíme najlepšie niekoľko hodín v sušičke alebo rozprestreté na plechu v pootvorenej rúre pri teplote 80 °C. Správne usušený rakytník je vláčny, má svoju prirodzenú farbu a vôňu. Keď začne hnednúť, je presušený. Po usušení môžeme plody rakytníka rozomlieť na mäsovom mlynčeku na prášok. Usušené plody uchovávame v dobre uzavretých tmavých nádobách.
Zaváranie
Z oranžových bobuliek môžeme hneď po zbere tiež vyrobiť šťavu, sirup, džem a pod. Pri tepelnej úprave dbáme na to, aby plody neprišli do styku s kovmi a zbytočne sa dlho nezahrievali.
Zmrazenie
Umyté a osušené plody vložíme do polyetylénových vreciek a necháme zamraziť na -18 °C. Na rozdiel od tepelne spracovaného alebo sušeného rakytníka si mrazený uchováva najviac liečivých účinkov.
Domáci rakytníkový olej na posilnenie imunity
Ingrediencie:
500 g rakytníka
500 ml kvalitného oleja
Postup:
Plody rakytníka rozdrvíme a zalejeme olejom zahriatym na 45 až 50 °C. Uzavrieme a jeden až dva týždne necháme na tmavom mieste s tým, že ho každý deň dôkladne pretrepeme. Potom scedíme, zvyšnú hmotu dôkladne prepasírujeme cez plátenko. Olej okrem účinných látok bude mať aj prirodzenú rakytníkovú vôňu. Olej skladujeme v tmavej sklenenej nádobe pri izbovej teplote.
Použitie:
Domáci rakytníkový olej nie je tak koncentrovaný ako kupovaný, ale je tiež prospešný a účinný. Ako prevenciu užívame 1 ČL rakytníkového oleja ráno na lačno. Ako podporu liečby trikrát denne 1 lyžičku pred hlavným jedlom.
Rakytníkový čaj proti chrípke a nachladnutiu
Ingrediencie:
2 lyžice rakytníka
250 ml studenej vody
1 lyžička kvalitného medu
Postup:
Rakytník podrvíme, zalejeme vodou, pomaly privedieme k varu a asi 5 minút povaríme. Zložíme, necháme čiastočne vychladnúť, potom scedíme. Osladíme medom.
Použitie:
Rakytníkový čaj pijeme teplý alebo vlažný dvakrát až trikrát denne pri prvých príznakoch nachladnutia.
Rakytníkový elixír proti stresu
Ingrediencie:
1 diel rozomletého sušeného alebo drveného čerstvého alebo mrazeného rakytníka
3 diely číreho alkoholu (vodka, slivovica)
Postup:
Rakytník zalejeme alkoholom. V uzavretej fľaši necháme macerovať tri až štyri týždne, každý deň pretrepeme. Potom prefiltrujeme cez kávový filter a prelejeme do malých sklíčok z tmavého skla.
Použitie:
Rakytníková tinktúra sa užíva po 10-15 kvapkách trikrát denne.
Rakytníkový sirup
Ingrediencie:
1 kg rakytníka
500 g BIO trstinového želírovacieho cukru 3:1
1 l vody
Postup:
Bobuľky rakytníka (čerstvé alebo mrazené) povaríme niekoľko minút vo vode. Necháme vychladnúť, potom zmes rozmixujeme. Tým sa dužina rozpadne a pasírovaním sa zbavíme semienok a šupiek. Prepasírovanú tekutinu prevaríme so želírovacím cukrom. Vriaci sirup naplníme do vyvarených pohárikov, alkoholom dezinfikujeme viečka aj hrdla a po uzavretí otočíme hore dnom.
Rakytníkový džem
Ingrediencie:
asi 1,2 kg rakytníka
1 sáčok Gelfix
1 kg cukru
Postup:
Zrelé plody rakytníka umyjeme, zalejeme trochou vody, aby sa nepripálili, a krátko podusíme. Rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme sa zbavili kôstok a šupiek (komu šupky a kôstky nevadia, pasírovanie vynechá). Pridáme želírovací prípravok, privedieme za stáleho miešania do varu, vmiešame cukor a opäť za stáleho miešania 5 minút povaríme. Zložíme z platne a prípadnú penu odstránime. Tuhosť overíme tým, že kvapneme lyžičku džemu na vychladený tanierik. Keď zmes stuhne, môžeme plniť do pohárov. Uzavreté poháre necháme asi 10 minút stáť dnom nahor.