Kedy a ako vysádzať reďkovky, aby boli krehké a chutné?

Kedy a ako vysádzať reďkovky, aby boli krehké a chutné?

Reďkovky sú snáď najobľúbenejšou prvou jarnou zeleninou. Výber druhov reďkoviek je skutočne široký. Líšia sa nielen farbou, ale aj chuťou a vlastnosťami. Zasiať môžeme reďkovky tie najznámejšie červené, ale aj biele, žlté alebo dokonca fialové. Pochutnať si môžete na okrúhlych, oválnych alebo podlhovastých reďkovkách, ale aj sladkých alebo pálčivých. Aké reďkovky máte najradšej vy? A viete si poradiť s ich výsevom? Inšpirujte sa.

Kedy a ako vysádzať reďkovky

Odrody reďkoviek

Spomenieme len niektoré odrody reďkoviek, ktoré sú vhodné pre jarný výsev, a ktoré bývajú u pestovateľov veľmi obľúbené. Pri pestovaní ale môžeme rozhodne pustiť uzdu fantázii a zasadiť aj ďalšie odrody, ktoré prekvapia svojich konzumentov predovšetkým chuťou, ale aj tvarom či farbou.

Všeobecne však pre všetky druhy reďkoviek platí, že sú zdraviu veľmi prospešné a mali by sme ich konzumovať kedykoľvek k tomu máme príležitosť. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, B, veľa minerálnych látok, fosfor, síru a hlavne horčičný olej, ktorý podporuje trávenie.

Reďkovky LADA patria medzi najčastejšie pestované. Možno ich vysádzať a zberať prakticky celú sezónu – na jar, v lete i na jeseň. Ich výhodou je, že nejdú do kvetu. Majú guľaté plody, krásnu červenú farbu a výraznú pálčivú chuť.

Odrody reďkoviek RIA a FARAON sú ideálnou odrodou čo sa týka času. Majú veľmi krátku vegetačnú dobu. Už po 28 – 33 dňoch môžete zberať ich prvú úrodu. Majú výraznú šťavnatú chuť.

Ako na výsev reďkoviek

Vzhľadom k počasiu a vonkajším teplotám je prvý výsev vhodný vykonávať do skleníka alebo pareniska. Až neskôr je možné reďkovky vysievať tiež priamo na záhon. Najprv je dôležité si pripraviť osevnú plochu.

Reďkovky obľubujú primerane vlhkú, stredne ťažkú až ľahkú pôdu, s bohatším obsahom humusu. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom, ale priaznivo reaguje na dobre rozložený kompost. Pri jarnom pestovaní ju zaraďujeme ako predplodinu pred hlavnými druhmi zeleniny. Hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí 5,6 do 7.

Reďkovka je typickou zeleninou vhodnou na rýchlenie

Vo vykurovaných priestoroch ju rýchlo vypestujeme v zimných mesiacoch od novembra do januára, v nevykurovaných fóliovníkoch ju pestujeme v období február – apríl. Podmienkou úspechu je dostatok svetla a vlahy a v prípade vyšších teplôt aj dostatočné vetranie, aby nedochádzalo k vytiahnutiu rastlín a nadmernej tvorbe bohatého olistenia na úkor tvorby chutných reďkoviek.

Tvorba riadkov v kvetníkoch a hrantíkoch nemá zmysel. Reďkovku netreba pri takomto spôsobe pestovania ani okopávať, ani plieť. Preto je vhodné využiť všetok voľný priestor neusporiadaným výsevom.

Kým pri dvoch riadkoch môžete pri výseve do 50cm hrantíka očakávať jednu viazaničku, pri rozprestrenom výseve to bude dvojnásobok. A to je na malej ploche rozhodujúce. Medzipriestor nemožno využiť pre pestovanie inej plodiny.

Častí škodcovia

Reďkovky bývajú počas pestovania bežne napádané skočkami alebo kvetárkou. Najlepšie je preventívne zakryť porast jemnou bielou netkanou textíliou, aby ste neskôr nemuseli siahnuť po chemickej ochrane.

Niekoľko rád a pravidiel pri pestovaní reďkovky

  • Všeobecne platí, že pre skoré výsevy do voľnej pôdy je vhodné vyberať slnečné stanovištia, pre letné skôr tienené.
  • Reďkovky majú rady vodu – zalievajte ich preto ráno aj večer.
  • Záhony s prvými výsevmi môžeme prikryť netkanou textíliou; chránime ich tak pred chladom, škodcami a skrátime vegetačnú dobu o 5 – 8 dní.
  • Reďkovku zberáme o 3 až 6 týždňov. Pre postupnú úrodu ju vysievame v dvojtýždňových intervaloch.