Vyskúšajte náš recept – skvelý exotický ananásový kompót

Vyskúšajte náš recept – skvelý exotický ananásový kompót

Ananásový kompót: návodov nie je nikdy dosť! Ak nechcete utrácať vysoké sumy za drahé exotické kompóty plné cukru, konzervantov a ďalších nechcených zložiek, naučte sa vďaka nám jednoduchý návod na zaváranie ananásu. 🙂

Vystačíte si len s tým, čo nájdete doma – a tiež s jedným pekným kúskom ananásu z obchodu. Vyznávame filozofiu, že prírodné ingrediencie najlepšie chutia len tak – bez akejkoľvek zložitosti a gurmánskych kľučiek. Pre náš recept tak budete potrebovať iba zrelý ananás, cukor a vodu.

Ananásový kompót

Suroviny

  • 750 g ananásu (stredná veľkosť)
  • 500 ml vody
  • 125 g cukru

Postup prípravy

Dobre zrelý ananás je základ. Možno to neviete, ale čím sladšia jeho dužina je, tým menej dráždivých látok (najmä trieslovín) sa v nej vyskytuje. Ale bola by chyba stratiť ostražitosť. Ananásu musíme stále venovať tú najväčšiu starostlivosť.

Pri krájaní aj lúpaní si tak nôž pred každým zakrojením dobre umyjeme. Zabránime tak prenosu štipľavých látok na dužinu. Ide o trochu práce naviac, ale za lahodný výsledok to rozhodne stojí. Nemusíte potom ananás ani umývať, čo v niektorých návodoch bežné odporúčajú. Zbavujete ho tak veľkého množstva šťavy, a spolu s ňou samozrejme odchádza aj chuť a rad vitamínov. A nezabudnite vykrojiť ani tuhý stred dužiny ananásu. Ten sa totiž pre zaváranie naozaj nehodí.

Ananás + voda + cukor

Než sa pustíte do lúpania a krájania ananásu, pripravte si nálev. Ten totiž musíte vopred nechať dobre vychladnúť. Ak to neurobíte, zbytočne zničíte v ovocí množstvo cenných živín. Príprava nálevu je jednoduchá – vodu vlejte do hrnca, pridajte cukor a spoločne priveďte k varu. Varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne zložte z platne a počkajte, pokiaľ nebude nálev vlažný.

Prečítajte si tiež: Ako najlepšie spracovať rakytník, či už na liečivý olej, tinktúru, sirup alebo džem.

Náš tip: V tejto fáze je možné do nálevu pridať aj najrôznejšie korenie. Dobre sa hodí klinček, badián alebo škorica, my však pre začiatok odporúčame vyskúšať naozaj len ten najjednoduchší recept bez korenia. Sami zistíte, akú skvelú chuť takto pripravené ovocie má a naučíte sa s ním lepšie pracovať. Na akékoľvek ďalšie experimenty bude vždy času dosť.

Do zaváraninových pohárov (poriadne vyvarených) vložte ananás, ale len voľne – nestláčajte. A nikdy by nemal dosahovať až po hrdlo pohára, oveľa lepšie je nechať pod viečkom asi centimeter alebo dva miesta.

Ovocie zalejte vlažným nálevom – opäť nie celkom po vrch pohára. Zaviečkujte a zavarte. Budete potrebovať vodný kúpeľ s teplotou 90 °C. V nej by si poháre mali pobudnúť 15 minút. Potom ich vyberte a nechajte vychladnúť na utierke. Neotáčajte ich dnom dole, je to zbytočné a viečka by mohli povoliť. Po vychladnutí skladujte v skrini alebo v špajze a to najlepšie v chladnejších priestoroch mimo kuchyne. Ananásový kompót je hotový! Po otvorení uložte do chladničky a spotrebujte do týždňa.

Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež: Recept na lahodný medovo-čerešňový kompót!